Lions en LEO’s doneren € 53.217,- aan Stichting Semmy

Het afgelopen jaar hebben Lions- en LEO-clubs in Nederland zich ingezet voor onderzoek naar hersenstamkinderkanker. In totaal hebben 58 Lionsclubs en 6 LEO-clubs meegedaan aan deze landelijke actie. Grote bedragen werden gerealiseerd door Lionsclubs Zandvoort en Wassenaar. Na de eerste cheque-uitreiking aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, is nu een bedrag van € 53.217,- overgemaakt op rekening van Stichting Semmy.

Hersenstamkanker is een ziekte die elk jaar zo’n tien kinderen in ons land treft. Tot nu toe is deze ziekte ongeneeslijk, daarom is onderzoek naar mogelijke behandelingen hard nodig. De Lionsclubs en LEO-clubs in Nederland hebben in 2019 op diverse plaatsen actie gevoerd om geld bijeen te krijgen voor onderzoek naar deze ziekte. De landelijke actie werd in februari tijdens de Huishoudbeurs groots afgetrapt door Wendy van Dijk, ambassadrice van Stichting Semmy, en Joost Avis, bestuurder van Lions Nederland.

Activiteiten in het hele land
Tijdens het landelijk actieweekend op 12, 13 en 14 april 2019 organiseerden de Lions en LEO’s verschillende activiteiten door het hele land. Nagellakacties, een pubquiz en een zwemmarathon, ze droegen allemaal bij aan het doel om geld op te halen voor onderzoek naar kinderkanker. Maar ook na het speciale weekend werden er nog acties opgezet. We geven hier een impressie van de vele activiteiten in het land:

  • Pubquiz van Lionsclub Amsterdam ’t IJ & LEO-club Amsterdam
  • Bowlen met LEO-club Utrecht
  • Kinderwandeling door het Meander Park & Geraniums verkopen door Lionsclub Amstelveen
  • Nagels lakken door o.a. LEO-club Almere Ventus-Novum, Lionsclubs Almere Host en Almere Veritas, Lionsclub Nijkerk en Lionsclub Hardenberg, Lionsclub Ceres bij Hockeyclub Geel-Zwart in Veghel en tijdens Dweilfestival in Hengelo van Lionsclub Bronckhorst / Hengelo
  • High tea door Lionsclub Gouda
  • Badeendjesrace door Lionsclub Over Holland (Breukelen, Loenen aan de Vecht en Vreeland)
  • Prinses Máxima Centrum Rally door Lionsclub Wassenaar
  • Deventer Boekenmarkt door Lionsclub Deventer
  • Appelstap door Lionsclub Oostellingwerf

In totaal haalden de Lions en LEO’s met de landelijke actie € 250.997,- op voor onderzoek naar kinderkanker. Hiervan gaat € 180.000,- naar het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, € 53.217,- naar Stichting Semmy, € 10.000,- naar stichting VONK (VUmc Onderzoek Naar Kinderkanker) en € 7.750,- naar Stichting KiKa.

John Emmerik, medeoprichter van Stichting Semmy, was erg blij met deze cheque: “Dat de genezingskans voor hersenstamkanker bij kinderen 0% is, vinden wij onverteerbaar. Mede dankzij de bijdrage van de Lions kunnen wij het onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen verder financieren.”

Ton van der Laak, die de landelijke actie van de Lions coördineerde, vertelde: “Lions International heeft de bestrijding van kinderkanker tot een van haar vijf speerpunten gekozen. Kinderen zijn onze toekomst. Wij kunnen helaas kinderkanker niet voorkomen. Wij kunnen wel helpen bij het financieren van onderzoek en het veraangenamen van het leven van kinderkankerpatiënten. Ook komend jaar gaan de Lions en LEO’s opnieuw actie voeren om onderzoek en behandeling van kanker bij kinderen te verbeteren.”