Ontmoet Piotr Waranecki

Piotr werkt sinds oktober 2014 bij het DIPG onderzoeksteam. Sindsdien houdt hij zich bezig met verschillende onderwerpen binnen de onderzoeken. Zo probeert hij samen met Lot Sewing een nieuwe methode te ontwikkelen voor DIPG diagnose en werkt hij met Hans Meel aan nieuwe behandelmethodes door experimenten te doen op muizen. Daarnaast houdt hij zich bezig met het achterhalen van genetische achtergronden van de celmodellen (zoals mutaties in het DNA) om de verkregen resultaten van andere experimenten beter te kunnen begrijpen. Sommige van deze mutaties willen ze verder onderzoeken door ze in andere cellen te zetten en het effect erop te bekijken. Dit doen ze met zogenaamde plasmide DNA wat in elkaar ‘geplakt’ moet worden.

Als analist heeft hij ook ondersteunende taken, bijvoorbeeld helpen met het kweken van DIPG cellen en controleren of ze nog steeds dezelfde cellen zijn. Dit doen ze met behulp van STR. Piotr verwijst altijd graag naar de serie CSI of de ouderschapstest om uit te leggen wat dat is, omdat het om dezelfde techniek gaat. Ze vergelijken dan het DNA van een cellen die al langer in kweek zijn met de oorspronkelijke tumorcellen. Dit moet overeenkomen; net als bij een ouderschapstest tussen een ouder en een kind. Piotr heeft de HBO opleiding Biologie&Medisch Labonderzoek afgerond. Hij wordt iedere dag opnieuw enthousiast omdat hij zijn passie voor onderzoek met zo’n belangrijk onderwerp als DIPG kan combineren.

Buiten het onderzoek houdt hij zich bezig met koken (bijna alle soorten en smaken), tafeltennissen en gitaar leren spelen.