Ontmoet Esther Hulleman

Dr. Esther Hulleman houdt zich voornamelijk bezig met het laboratoriumonderzoek. Haar taak is om de verschillende promovendi aan te sturen en zij is dus bij alle deelonderzoeken betrokken. Bovendien schrijft ze nieuwe onderzoeksprojecten.

Hoewel het waarschijnlijk nog lang gaat duren voordat het team een succesvolle behandeling vindt voor DIPG, behalen ze elke dag wel wat resultaten. Het gaat alleen vaak met hele kleine stapjes vooruit. Dat is soms heel frustrerend, maar ook kleine resultaten kunnen heel belangrijk zijn op de lange termijn.

Esther is er eigenlijk een beetje ‘ingerold’. Ze heeft vroeger aan hersentumoren bij volwassenen gewerkt en daarna aan leukemie bij kinderen, dus het onderzoek naar hersentumoren bij kinderen was een perfecte combinatie.

Het laboratorium onderzoeksteam overlegt regelmatig met de artsen om te kijken welke vraagstellingen uit de kliniek ze met experimenten in het laboratorium kunnen beantwoorden. Bovendien zijn de verschillende onderzoeksprojecten zo opgezet, dat promovendi elkaar aanvullen en elkaar naar een hoger plan tillen. Door veel met elkaar te praten komen er nieuwe ideeën naar boven, wat het onderzoek ten goede komt.

“Mijn dagen zijn heel gevarieerd; als ik de kans krijg wil ik zelf nog wel pipetteren, maar helaas komt dat er bijna nooit meer van. In plaats daarvan heb ik veel besprekingen om de mensen in het lab te begeleiden en nieuwe samenwerkingen op te zetten. Daarnaast schrijf ik nieuwe projectaanvragen en artikelen en houd ik presentaties om te vertellen hoe belangrijk ons werk is en om te laten zien welke voortgang we hebben bereikt.”

Foto: Erik van Dort

In haar vrije tijd houdt Esther van reizen en fotografie en is zij al jaren keeper in een hockeyelftal. Vorig jaar heeft OBO, de producent van keepersuitrustingen, samen met Verbunt hockey een speciale outfit voor haar gemaakt met het logo van Stichting Semmy erop, zodat ze ook buiten het werk om nog wat publiciteit voor de stichting kan maken.

“Ik vind het belangrijk om iets te doen wat maatschappelijk nut heeft en hoewel het slechts om een relatief kleine patiëntengroep gaat, vind ik het onacceptabel dat we nog steeds geen goede behandeling kunnen bieden aan kinderen met een DIPG. Maar eigenlijk is het onderzoek zelf ook gewoon enorm boeiend; er is nog zo weinig gedaan op dit onderzoeksgebied dat alles wat we vinden spannend en relevant is.”

telegraafOp 5 mei 2015 kopte de Telegraaf dat er een doorbraak was in het onderzoek naar DIPG vanwege de publicatie in Nature Medicine over medicijnen die mogelijk te gebruiken zijn als therapie tegen hersenstamtumoren (DIPG). Een doorbraak in het onderzoek naar DIPG dus! ’s Avonds mochten Esther en John aanschuiven bij RTL Late Night. Zie hier de aflevering: http://www.rtl.nl/rtl-late-night/#!/335528/video/6bc64a49-4ec4-9352-8246-b2cac7921b2a-doorbraak-in-strijd-tegen-kinderkanker/.