Ontmoet Dennis Metselaar

Mijn naam is Dennis Metselaar (25). Ik heb het grootste deel van mijn leven in de provincie Groningen gewoond, waar ik ben opgegroeid en uiteindelijk heb gestudeerd. In eerste instantie ben ik opgeleid als medisch laboratoriumanalist aan de Hanzehogeschool Groningen. Hierna ben ik gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen waar ik als honours student ben afgestudeerd in de biomedische wetenschappen.

Met welk (deel)onderzoek hou jij je bezig? Met welk doel?
Ik doe onderzoek naar alle hoog-gradige (snel groeiende) kindergliomen, waar onderzoek naar DIPG een essentieel onderdeel van is. Tijdens mijn onderzoek probeer ik verschillende mechanismen (Epigenetisch en signaal transductie) te identificeren die een rol spelen in de groei van de tumorcellen. Door gebruik te maken van een grote database van potentiële medicijnen krijg ik de mogelijkheid te proberen deze mechanismen te bespelen met als doel de groei van de tumorcellen voldoende af te remmen om ze te kunnen bestrijden. Tijdens mijn onderzoek werk ik daarom veel met cellen van patiënten en in een later stadium met proefdieren om nieuwe en verbeterde medicijncombinaties te identificeren.

Is er al resultaat van dit (deel)onderzoek?
In de afgelopen jaren zijn er al veel resultaten en inzichten vergaard in onze onderzoeksgroep en deze kennis zal ik natuurlijk gebruiken om de juiste insteek voor het onderzoek te vinden. In de afgelopen jaren lijken verschillende zogenaamde ‘epigenetische’ (letterlijk ‘boven’ of ‘na de genetica’) mechanismen een belangrijke rol te spelen in de groei van vele soorten kankers waaronder hoog-gradige kindergliomen. Hierin zijn voor mij talloze potentiële routes te bewandelen.

Hoe werk je met het onderzoeksteam samen?
Ik zal deel uitmaken van het DIPG onderzoeksteam dat wordt aangestuurd door Esther Hulleman en Gert-Jan Kaspers. Gert-Jan is mijn promotor en staat aan het hoofd van mijn project terwijl Esther mijn directe aanspreekpunt en begeleidster is voor praktische en conceptuele zaken en mij zal leren om een goede onderzoeker te worden. Samen met Hans, Pjotr, Lot, Marcel en anderen heb ik meerdere leuke collega’s waarmee ik dagelijks kan overleggen en samenwerken in en om het lab.

Hoe ziet jouw gemiddelde dag er uit?
Als biomedicus ben ik veel in het lab te vinden waar ik vrijwel al mijn experimenten uitvoer. Mijn werkdagen zijn echter erg divers en hangen af van de experimenten die ik op dat moment doe. Ik zal veel op cellen experimenteren en daarbij horen vele verschillende essays zoals eiwit en genetische analyses, maar ook imaging en het spelen met intracellulaire processen. Daarnaast zal ik binnenkort veel gebruik gaan maken van onze nieuwe drug-printer om op hoge schaal  potentiële medicijnen te identificeren. Op de langere termijn zal ik mijn onderzoek voortzetten in proefdieren. Naast mijn labwerkzaamheden zal ik mij veel bezighouden met het up-to-date blijven van alle internationale ontwikkelingen op het gebied van hersenkanker bij kinderen, en werk ik samen met collega’s om de kracht van onze kennis te bundelen voor discussies en het analyseren van onze resultaten. Ook zal ik studenten gaan begeleiden in hun onderzoek.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik ben een groot liefhebber van vele soorten muziek. Ik speel drums, zing graag en speel zo nu en dan wat piano. Daarnaast bezoek ik graag concerten, theaters en andere vormen van kunst. Ook ben ik graag in de natuur waar ik het liefst wandel, survival of een extreme sport opzoek. Mijn grootste hobby blijft echter de wetenschap.

Welke persoonlijke drijfveren heb je om je juist aan dit onderzoek te binden?
Het onderzoek dat ik hier mag uitvoeren is niet alleen zeer uitdagend maar vooral ook enorm nobel. Wetenschap heeft me altijd gemotiveerd en geïntrigeerd. Maar de nauwe samenwerking met Stichting Semmy, de dagelijkse interactie met de kliniek en de verhalen achter de patiëntjes waarvoor we dit doen, maken dat ik mij niet enkel vanuit mijn enthousiasme inzet voor dit onderzoek maar ook dat ik dagelijks gedreven wordt door iets dat nog veel sterker is dan enthousiasme alleen. Een significante bijdrage leveren aan dat waar onder andere Stichting Semmy voor vecht, is voor mij het ultieme doel.

Hoe ben je bij dit onderzoeksteam gekomen?
Het onderzoek dat ik hier kan doen omvat de technische uitdagingen waar ik als onderzoeker in opleiding naar op zoek was. Daarnaast ligt er een concept waar ik mogelijkheden in zie en verwacht ik mijn expertises hier verder te kunnen ontwikkelen. Vanwege mijn achtergrondkennis en interesses besloot ik om op een vacature bij deze groep te solliciteren.